Czas przygotowania: 10 minut
Czar marynowania: 2 godziny
Czas duszenia: 30 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g wołowiny (u mnie łopatka)
15g ciemnego sosu sojowego
15g passaty pomidorowej
1 jajko
1 ząbek czosnku
10g mąki ziemniaczanej
50g czerwonej papryki
50g żółtej papryki
1/2 czerwonej cebuli (ok. 50g)
1 łyżeczka oliwy
10g ziaren sezamu
80g makaronu ryżowego
Wykonanie
1. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, passaty, jajka, mąki i przeciśniętego przez praskę czosnku.
2. Kroimy mięso w cienkie paski, przekładamy je do sosu i marynujemy przez ok. 2h.
3. Rozgrzewamy oliwę na patelni i przez chwilę podsmażamy na niej pokrojoną w pióra cebulę, a następnie dodajemy mięso.
4. Smażymy je przez ok. 5 min. z obu stron, po czym dodajemy wodę i dusimy całość przez ok. 25 min., co jakiś czas mieszając.
5. Dodajemy do mięsa pokrojoną w paski paprykę i podgrzewamy całość jeszcze przez 5 min.
5. Dusimy danie jeszcze chwilę, aż mięso będzie miękkie (ok. 10 min.).
6. W międzyczasie, zalewamy makaron wrzątkiem i odcedzamy go po ok. 3 min.
7. Podajemy mięso z makaronem i posypujemy całość sezamem.
Kuchnia Dalekiego Wschodu nie należy do moich ulubionych, ale muszę przyznać,
że orientalna wołowina z papryką i sezamem bardzo mi posmakowała.
Ciekawego smaku nadał jej sos sojowy, ale również warzywa, które w połączeniu z dobrą wołowiną smakowały naprawdę dobrze. Taki niecodzienny obiad dla odmiany to naprawdę dobry pomysł :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro