Czas przygotowania: 10 minut

Czar marynowania: 2 godziny

Czas duszenia: 30 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g wołowiny (u mnie łopatka)

15g ciemnego sosu sojowego

15g passaty pomidorowej

1 jajko

1 ząbek czosnku

10g mąki ziemniaczanej

50g czerwonej papryki

50g żółtej papryki

1/2 czerwonej cebuli (ok. 50g)

1 łyżeczka oliwy

10g ziaren sezamu

80g makaronu ryżowego

 

 

Wykonanie

 

1. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, passaty, jajka, mąki i przeciśniętego przez praskę czosnku.

2. Kroimy mięso w cienkie paski, przekładamy je do sosu i marynujemy przez ok. 2h.

3. Rozgrzewamy oliwę na patelni i przez chwilę podsmażamy na niej pokrojoną w pióra cebulę, a następnie dodajemy mięso.

4. Smażymy je przez ok. 5 min. z obu stron, po czym dodajemy wodę i dusimy całość przez ok. 25 min., co jakiś czas mieszając.

5. Dodajemy do mięsa pokrojoną w paski paprykę i podgrzewamy całość jeszcze przez 5 min.

5. Dusimy danie jeszcze chwilę, aż mięso będzie miękkie (ok. 10 min.).

6. W międzyczasie, zalewamy makaron wrzątkiem i odcedzamy go po ok. 3 min.

7. Podajemy mięso z makaronem i posypujemy całość sezamem.

Kuchnia Dalekiego Wschodu nie należy do moich ulubionych, ale muszę przyznać,
że
orientalna wołowina z papryką i sezamem bardzo mi posmakowała.
Ciekawego smaku nadał jej sos sojowy, ale również warzywa, które w połączeniu z dobrą wołowiną smakowały naprawdę dobrze. Taki niecodzienny obiad dla odmiany to naprawdę dobry pomysł :)

21/03/2021

Orientalna wołowina z papryką i sezamem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro