Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
1 jajko
białko z 1 jajka
2 małe ziemniaki (ok. 5og po obraniu)
100g chudego twarogu
szczypiorek
sól ziołowa
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wykonanie
1. Rozgrzewamy oliwę na teflonowej patelni (u mnie o średnicy 20cm).
2. Łączymy ze sobą jajko, białko, przyprawę i starte na tarce ziemniaki.
3. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
4. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), wykładamy na niego rozgnieciony widelcem twaróg połączony z drobno poszatkowanym szczypiorkiem i lekko solimy całość.
5. Składamy omleta na pół, po czym podgrzewamy go jeszcze przez kilka minut.
Teoria mówiąca, że ziemniaki tuczą, został obalony już dawno temu, dlatego bez żadnych skrupułów
prezentuję Wam pomysł na omleta ziemniaczanego z twarogiem.
Ten prosty przepis jest nie tylko smaczny, ale też ma bardzo dobre makro.
Taki omlet dostarczy Wam sporo sycącego białka, a niewiele tłuszczu i węgli :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro