Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
1 łyżeczka ulubionych ziół (u mnie mieszanka toskańska)
50g ziemniaków
10g mąki gryczanej
10g lekkiego serka Philadeplhia
50g wędzonego łososia
garść kiełków rzodkiewki
Wykonanie
1. Blendujemy jajka z ziołami, mąką i drobno pokrojonymi ziemniakami.
2. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię, nakrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
3. Gdy spód wyraźnie się zetnie, smarujemy omleta serkiem, przykrywamy kiełkami oraz łososiem i składamy go na pół.
4. Podsmażamy całość na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Nie jest tajemnicą, że wytrawne omlety pojawiają się u mnie raczej rzadko.
Raz na jakiś czas wpadam jednak na pomysł, który muszę przetestować.
Nie inaczej było w przypadku omleta ziemniaczanego z łososiem.
Testy zakończyły się pomyślnie - prosto, smacznie i lekko :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro