Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
kilka szparagów (100g)
pieprz i sól
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Roztrzepujemy jajka z przyprawami i wylewamy masę na patelnię.
3. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry szparagi, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
4. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
Niedługo rozpocznie się sezon na szparagi, ale zanim to nastąpi, korzystam z moich zamrożonych zapasów :)
Bardzo lubię ich smak, ale też to, że zawierają naprawdę niewiele kalorii.
Dodatkowo, mają wiele cennych witamin i minerałów, więc warto, aby gościły w naszej kuchni.
Na dziś proponuję Wam omleta ze szparagmi. Danie proste, a cieszy :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro