Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
1 łyżeczka ulubionych ziół (u mnie mieszanka toskańska)
60g odsączonego tuńczyka w sosie własnym
40g mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
1/4 cebuli
Wykonanie
1. Drobno siekamy cebulę i czosnek. Posmażamy je ze szpinakiem przez ok. 2 min. i zdejmujemy z patelni.
2. Roztrzepujemy jajka z ziołami.
3. Wylewamy jajka na rozgrzaną patelnię, nakrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
4. Gdy spód wyraźnie się zetnie, kładziemy na omlecie szpinak i tuńczyka. Składamy omleta na pół.
5. Czekamy, aż zetnie się jajko w omlecie, a potem wcinamy ze smakiem:)
Omlet chodził za mną od dłuższego czasu, ale od początku wiedziałam, że to nie będzie zwykły omlet. Sprawdziłam więc zwartość lodówki i kuchennych szafek. W efekcie wpadłam na pyszny pomysł -
omlet z tuńczykiem i szpinakiem. Jest smażony bez tłuszczu, zawiera mnóstwo białka i syci na długi czas!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro