Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 15 + 8 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

100g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)

1/4 czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

50g passaty pomidorowej

1 łyżka mieszanki włoskich ziół

2 jajka

50g mleka (u mnie 0,5% tłuszczu)

 

 

Wykonanie

 

1. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy je z mięsem, passatą i przyprawami.

2. Smażymy farsz na suchej patelni przez ok. 15 min.

3. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

4. Roztrzepujemy jajka z mlekiem. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

5. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 5 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

6. Na połowie przestudzonego placka kładziemy farsz i przykrywamy go drugą częścią omleta.

30/09/2020

Omlet z sosem bolońskim

Nie byłam pewna, do jakiej kategorii zaliczyć omlet z sosem bolońskim, bo z jednej strony jest ewidentnie omletem, a z drugiej jest tak pożywny, że spokojnie można przyrządzić go na niskowęglowodanowy obiad.
Tak czy siak, żałuję, że nie wpadłam na pomysł takiego połączenia smaków wcześniej, bo jest po prostu rewelacyjne! I wcale nie przesadzam - przekonacie się sami, gdy przetestujecie przepis na własnej skórze :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro