Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 15 + 8 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
100g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)
1/4 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
50g passaty pomidorowej
1 łyżka mieszanki włoskich ziół
2 jajka
50g mleka (u mnie 0,5% tłuszczu)
Wykonanie
1. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy je z mięsem, passatą i przyprawami.
2. Smażymy farsz na suchej patelni przez ok. 15 min.
3. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
4. Roztrzepujemy jajka z mlekiem. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
5. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 5 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
6. Na połowie przestudzonego placka kładziemy farsz i przykrywamy go drugą częścią omleta.
Nie byłam pewna, do jakiej kategorii zaliczyć omlet z sosem bolońskim, bo z jednej strony jest ewidentnie omletem, a z drugiej jest tak pożywny, że spokojnie można przyrządzić go na niskowęglowodanowy obiad.
Tak czy siak, żałuję, że nie wpadłam na pomysł takiego połączenia smaków wcześniej, bo jest po prostu rewelacyjne! I wcale nie przesadzam - przekonacie się sami, gdy przetestujecie przepis na własnej skórze :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro