Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

40g otrębów owsianych

100g serka wiejskiego

1 jajka

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Mieszamy jajka z otrębami i odstawiamy na 3 min., aby otręby lekko napęczniały.

3. Dodajemy serek wiejski i dokładnie mieszamy.

4. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię, przkrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

5. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę* i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

 

*Omlet może przywierać do patelni i być lekko ciągnący, więc warto pomóc sobie dwiema szpatułkami.

08/02/2020

Omlet z serkiem wiejskim

Prosto i smacznie - to przepis na udany posiłek.
Te dwie zasady idelanie sprawdzają się w przypadku
omleta z serkiem wiejskim.

Składa się tylko z 3 składników, a dzięki serkowi wiejskiemu jest lekko ciągnący.
Po prostu niebo w gębie!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro