Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
40g otrębów owsianych
100g serka wiejskiego
1 jajka
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Mieszamy jajka z otrębami i odstawiamy na 3 min., aby otręby lekko napęczniały.
3. Dodajemy serek wiejski i dokładnie mieszamy.
4. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię, przkrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
5. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę* i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
*Omlet może przywierać do patelni i być lekko ciągnący, więc warto pomóc sobie dwiema szpatułkami.
Prosto i smacznie - to przepis na udany posiłek.
Te dwie zasady idelanie sprawdzają się w przypadku omleta z serkiem wiejskim.
Składa się tylko z 3 składników, a dzięki serkowi wiejskiemu jest lekko ciągnący.
Po prostu niebo w gębie!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro