Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10g mąki orkiszowej
150g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Ubijamy białka na sztywną pianę.
3. W drugiej misce miksujemy żółtka z mąką i 50g serka.
4. Dodajemy pianę do żółtek i delikatnie łączymy całość łyżką.
5. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy całość pokrywką i zmniejszamy ogień.
6. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
7. Po zdjęciu omleta z patelni, kroimy go na 4 części i każdą z nich przekładamy pozostałym serkiem.
Bardzo lubię proste przepisy. Szczególnie te śniadaniowe, bo rano często nie mam czasu
na "stanie przy garach", a mimo to, chciałabym zjeść coś pożywnego i zarazem pysznego.
Jeden z moich ulubionych porannych pomysłów to omlet z serkiem waniliowym.
Jest puszysty, sycący i rewelacyjnie pachnie wanilią :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro