Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
2 duże pieczareki
20g czerwonej papryki
20g żółtej papryki
1 łyżeczka suszonych ziół
szczypiorek
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20 cm).
2. Kroimy pieczarki w plastry (możemy je lekko podsmażyć), a papryki w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.
3. Jajka roztrzepujemy widelcem, do momnetu utworzenia się piany na powierzchi. Dosypujemy zioła.
4. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię, wrzucamy na nią pokrojone dodatki, przkrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
5. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
Do omleta można dodać naprawdę wszystko, ale ja i tak najbardziej lubię je w wersji na słodko.
Jednym z niewielu wytrwanych wiariantów, które do mnie przemawiają,
jest omlet z papryką i pieczarkami.
Jest po prostu smaczny, błyskawicznie się go przygotowuje, a do tego cieszy oko dzięki kolorowym dodatkom.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro