Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

2 jajka

2 duże pieczareki

20g czerwonej papryki

20g żółtej papryki

1 łyżeczka suszonych ziół

szczypiorek

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20 cm).

2. Kroimy pieczarki w plastry (możemy je lekko podsmażyć), a papryki w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.
3. Jajka roztrzepujemy widelcem, do momnetu utworzenia się piany na powierzchi. Dosypujemy zioła.

4. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię, wrzucamy na nią pokrojone dodatki, przkrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

5. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

02/02/2020

Omlet z papryką i pieczarkami

Do omleta można dodać naprawdę wszystko, ale ja i tak najbardziej lubię je w wersji na słodko.
Jednym z niewielu wytrwanych wiariantów, które do mnie przemawiają,
jest
omlet z papryką i pieczarkami.
Jest po prostu smaczny, błyskawicznie się go przygotowuje, a do tego cieszy oko dzięki kolorowym dodatkom.

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro