Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

2 jajka

20g mąki z nasion amarantusa

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

5g erytrolu

50g truskawek

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Łączymy jajka, mąkę, erytrol i proszek do pieczenia.

3. Wylewamy masę na patelnię, układamy na niej pokrojone w plastry truskawki, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

4. Gdy spód porządnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 3 min.

Omlet z mąki z nasion amarantusa to moje pierwsze podejście do tej mąki. Smak nieco mnie zaskoczył,
bo ekspandowany amarantus gości w mojej kuchni dość często i myślałam, że mąka będzie smakowała podobnie.
W tym wypadku, czułam raczej posmak buraka, ale w sumie dobrze się złożyło,
bo słodki burak idealnie pasuje do słodkiego omleta :)

13/05/2021

Omlet z mąki z nasion amarantusa

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro