Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
20g mąki z nasion amarantusa
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5g erytrolu
50g truskawek
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Łączymy jajka, mąkę, erytrol i proszek do pieczenia.
3. Wylewamy masę na patelnię, układamy na niej pokrojone w plastry truskawki, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
4. Gdy spód porządnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 3 min.
Omlet z mąki z nasion amarantusa to moje pierwsze podejście do tej mąki. Smak nieco mnie zaskoczył,
bo ekspandowany amarantus gości w mojej kuchni dość często i myślałam, że mąka będzie smakowała podobnie.
W tym wypadku, czułam raczej posmak buraka, ale w sumie dobrze się złożyło,
bo słodki burak idealnie pasuje do słodkiego omleta :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro