Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

1 jajko

białko z 1 dużego jajka

40g mąki ryżowej

5g erytrolu

50g coli zero

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Łączymy łyżką mąkę, białko, jajko i erytrol oraz colę.

3. Przekładamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

4. Gdy spód porządnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 3 min.*

 

*Proponuję podać go z czymś kwaśnym, bo jest dość słodki - u mnie z babcinym dżemem wiśniowym :)

Nie jestem fanką napojów gazowanych, więc po te typu "zero" sięgam bardzo rzadko, ale ostatnio widziałam kilka przepisów z ich wykorzystaniem, więc postanowiłam przygotować własną wariację.

Tak powstał omlet z colą zero - puszysty, lekki i lekko pachnący colą.

To fajny pomysł na słodkie śniadanie lub przekąskę bez cukru :)

30/01/2023

Omlet z colą zero

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro