Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
1/2 puszki ciecierzycy (120g po odsączeniu)
10g mąki gryczanej
suszona bazylia
pieprz
sól
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Blendujemy jajka z przyprawami, ciecierzycą i mąką.
3. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
4. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
Jako fanka słodkości rzadko testuję wytrawne przepisy (oczywiście poza obiadami:)), ale ostatnio polubiłam ciecierzycę, stąd dzisiaj przepis na omlet z ciecierzycy. Przepis jest bardzo prosty, dlatego warto go sobie zanotować, bo ciecierzyca jest bardzo sycąca (ale nie tucząca) i pozwala nam dostarczyć niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy oraz ogromne pokłady błonnika, tak cenne szczególnie na redukcji :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro