Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

2 jajka

1/2 puszki ciecierzycy (120g po odsączeniu)

10g mąki gryczanej

suszona bazylia

pieprz

sól

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Blendujemy jajka z przyprawami, ciecierzycą i mąką.

3. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

4. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

Jako fanka słodkości rzadko testuję wytrawne przepisy (oczywiście poza obiadami:)), ale ostatnio polubiłam ciecierzycę, stąd dzisiaj przepis na omlet z ciecierzycy. Przepis jest bardzo prosty, dlatego warto go sobie zanotować, bo ciecierzyca jest bardzo sycąca (ale nie tucząca) i pozwala nam dostarczyć niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy oraz ogromne pokłady błonnika, tak cenne szczególnie na redukcji :)

06/07/2020

Omlet z ciecierzycy

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro