Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

50g chudego twarogu

50g cukinii

2 jajka

1 łyżka ulubionych ziół

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Ścieramy cukinię na tarce i koniecznie odciskamy z niej wodę*, a twaróg rozkruszamy widelcem.

3. Roztrzepujemy jajka widelcem, do momentu utworzenia się piany. Doprawiamy do smaku. Łączymy z cukinią i twarogiem.

4. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

5. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

 

* Z wodą omlet wyjdzie za rzadki i rozpadnie się przy obracaniu.

Był już omlet twarogowy na słodko, więc teraz czas na jego wytrawną wersję.

Poznajcie omleta twarogowego z cukinią!

Świetny smak to nie jedyna jego zaleta.
Ma też bardzo mało kalorii, a zawiera dużo białka i zasyci Was na długo :)

22/02/2020

Omlet twarogowy z cukinią

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro