Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
50g chudego twarogu
50g cukinii
2 jajka
1 łyżka ulubionych ziół
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Ścieramy cukinię na tarce i koniecznie odciskamy z niej wodę*, a twaróg rozkruszamy widelcem.
3. Roztrzepujemy jajka widelcem, do momentu utworzenia się piany. Doprawiamy do smaku. Łączymy z cukinią i twarogiem.
4. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
5. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
* Z wodą omlet wyjdzie za rzadki i rozpadnie się przy obracaniu.
Był już omlet twarogowy na słodko, więc teraz czas na jego wytrawną wersję.
Poznajcie omleta twarogowego z cukinią!
Świetny smak to nie jedyna jego zaleta.
Ma też bardzo mało kalorii, a zawiera dużo białka i zasyci Was na długo :)
Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!
Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)
Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.
Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro