Czas przygotowania: 4 minuty

Czas smażenia: 6 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

1 jajko

1 białko kurze

szczypiorek

pieprz i sól

10g mozzarelli

100g szprotek w sosie pomidorowym z puszki

 

 

Wykonanie

 

1. Łączymy łyżką jajko, białko, przyprawy i starty na drobnej tarce ser.

2. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię, nakrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

3. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 3 min.), układamy na połowie omleta szprotki z sosem i składamy go na pół.

4. Podsmażamy całość na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Ostatnio w moje ręce wpadła puszka szprotek w sosie pomidorowym.
Rzadko jadam takie cuda, a tym bardziej z puszki, więc stwierdziłam, że będzie to miła odmiana.

Przygotowałam z nich farsz do serowego omleta ze szprotkami.

Wyszło pysznie i sycąco -  w sam raz na proste i niewymagające śniadanie na ciepło :)

10/11/2021

Omlet serowy ze szprotkami

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro