Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
1 średnia marchewka (po obraniu ok. 80g)
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce.
3. Łączymy ją z roztrzepanymi jajkami, cynamonem i kardamonem.
4. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
5. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
Może wizualnie nie zachwyca, ale uwierzcie mi, że omlet marchewkowy ma w sobie to coś!
Cynamon i kardamon sprawiają, że pięknie pachnie, a dzięki marchewce jest naturalnie słodki.
Jest to więc przepis dla osób lubiących (tak jak ja) wszystko, co słodkie,
i które nie chcą dodawać do wszystkiego tony cukru.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro