Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

2 jajka

1 średnia marchewka (po obraniu ok. 80g)

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta kardamonu

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce.

3. Łączymy ją z roztrzepanymi jajkami, cynamonem i kardamonem.

4. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

5. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

03/03/2020

Omlet marchewkowy

Może wizualnie nie zachwyca, ale uwierzcie mi, że omlet marchewkowy ma w sobie to coś!
Cynamon i kardamon sprawiają, że pięknie pachnie, a dzięki marchewce jest naturalnie słodki.

Jest to więc przepis dla osób lubiących (tak jak ja) wszystko, co słodkie,
i które nie chcą dodawać do wszystkiego tony cukru.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro