Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

40g kleiku ryżowego

100g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

1 jajko

100g chudego twarogu

50g owoców (u mnie truskawki)

 

 

Wykonanie

 

1. Roztrzepujemy jajko z jogurtem i mieszamy z kleikiem.*

2. Wykładamy masę na zimną patelnię (u mnie o średnicy 20cm) i formujemy łyżką cienkiego omleta.

3. Zapiekamy go przez ok. 7 min. pod przykryciem, po czym obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

4. Podajemy omleta z twarogiem zblendowanym z owocami.

 

*Masa będzie bardzo gęsta.

Bardzo lubię smak kleiku ryżowego, ale wiem, że ma dużo węgli, więc na redukcji nie używam go zbyt często.
Czasem jednak pozwalam sobie na małe szaleństwo
i wtedy najczęściej przygotowuję
omleta kleikowego z twarożkiem owocowym.
Wychodzi smacznie, zdrowo i meeega białkowo :)

29/04/2020

Omlet kleikowy z owocowym twarożkiem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro