Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
40g kleiku ryżowego
100g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
1 jajko
100g chudego twarogu
50g owoców (u mnie truskawki)
Wykonanie
1. Roztrzepujemy jajko z jogurtem i mieszamy z kleikiem.*
2. Wykładamy masę na zimną patelnię (u mnie o średnicy 20cm) i formujemy łyżką cienkiego omleta.
3. Zapiekamy go przez ok. 7 min. pod przykryciem, po czym obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
4. Podajemy omleta z twarogiem zblendowanym z owocami.
*Masa będzie bardzo gęsta.
Bardzo lubię smak kleiku ryżowego, ale wiem, że ma dużo węgli, więc na redukcji nie używam go zbyt często.
Czasem jednak pozwalam sobie na małe szaleństwo
i wtedy najczęściej przygotowuję omleta kleikowego z twarożkiem owocowym.
Wychodzi smacznie, zdrowo i meeega białkowo :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro