Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
50g kapusty pekińskiej
2 plastry cebuli
10g mąki gryczanej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól i pieprz
Wykonanie
1. Rozgrzewamy oliwę na teflonowej patelni (u mnie o średnicy 20cm).
2. Drobno szatkujemy kapustę i łączymy ją łyżką z jajkami, pokrojoną w kostkę cebulą, mąką i przyprawami.
3. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
4. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
Wytrawne omlety goszczą u mnie raczej rzadko, ale dla omleta kapuścianego postanowiłam robić wyjątek.
I było warto:) Nawet więcej, taka kombinacja wylądowała bardzo wysoko na mojej liście ulubionych omletów.
Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, omlet jest niezwykle sycący, a przy tym niezbyt kaloryczny.
...no może poza tłuszczem, ale ten pochodzi m.in. ze zdrowej oliwy :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro