Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

2 jajka

50g kapusty pekińskiej

2 plastry cebuli

10g mąki gryczanej

1 łyżeczka oliwy z oliwek

sól i pieprz

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy oliwę na teflonowej patelni (u mnie o średnicy 20cm).

2. Drobno szatkujemy kapustę i łączymy ją łyżką z jajkami, pokrojoną w kostkę cebulą, mąką i przyprawami.

3. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

4. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

Wytrawne omlety goszczą u mnie raczej rzadko, ale dla omleta kapuścianego postanowiłam robić wyjątek.
I było warto:) Nawet więcej, taka kombinacja wylądowała bardzo wysoko na mojej liście ulubionych omletów.

Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, omlet jest niezwykle sycący, a przy tym niezbyt kaloryczny.

...no może poza tłuszczem, ale ten pochodzi m.in. ze zdrowej oliwy :)

04/01/2021

Omlet kapuściany

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro