Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
1 jajko
białko z 1 dużego jajka
25g płatków jęczmiennych
10g masła orzechowego
1 łyżeczka soku z limonki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
5g erytrolu
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Mielimy płatki na mąkę i łączymy je łyżką z pozostałymi składnikami.
3. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
4. Gdy spód porządnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 3 min.
Na moich śniadaniach często goszczą omlety, ponieważ są proste w przygotowaniu,
a liczba możliwych wariantów smakowych jest nieograniczona! Jednym z moich ostatnich pomysłów
jest omlet jęczmienny pachnący limonką, czyli puszysty placek o cudownym aromacie.
Płatki jęczmienne dostarczą Wam sporej porcji błonnika, a limonka rozpieści Wasze podniebienia :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro