Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

1 jajko

50g czerwonej fasoli z puszki

10g mąki gryczanej

1/2 łyżeczki przyprawy z chili

sól i pieprz

15g lekkiego serka Philadelphia

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Blendujemy jajko z fasolą, mąką oraz przyprawami. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
3. Gdy spód porządnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 3 min.

4. Przekładamy omleta serkiem i składamy go w ćwiartkę.

Wielokrotnie przekonałam się już o tym, że najsmaczniejsze przepisy powstają przez przypadek.

Tak właśnie było w przypadku omleta fasolowego, który powstał tylko dlatego, że nie miałam pomysłu
na zagospodarowanie reszty fasolki z puszki :P Co prawda, efekt końcowy wizualnie nie porywa,
ale za to smakuje tak dobrze, że naprawdę nie można się czepiać :)

16/07/2021

Omlet fasolowy

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro