Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)
5g erytrolu
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Ubijamy białka na sztywną pianę.
3. W drugiej misce miksujemy żółtka z budyniem i erytrolem.
4. Dodajemy pianę do żółtek i delikatnie łączymy całość łyżką.
5. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
6. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
Dawno nie było u mnie omleta! Chcąc to zmienić, dzisiaj na moim śniadaniu gościł omlet budyniowy.
W przepisie znajdują się tylko 2 składniki, więc już prościej się nie da :P
Dodatkowo, wybierając różne smaki budyniu, omlet ten można przygotować w wielu wariantach, ale według mnie, z dodatkiem owoców każda jego wersja będzie smakowita!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro