Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

2 jajka

1 płaska łyżeczka maku

5g migdałów

5g rodzynek

5g suszonej żurawiny

 

 

Wykonanie

 

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Roztrzepujemy widelcem jajka z makiem, aby masa była dobrze napowietrzona.

3. Drobno siekamy migdały, rodzynki i żurawinę.

4. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy całość pokrywką i zmniejszamy ogień do minimum.

5. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 1 min.).

Myślałam, że omlet o smaku piernika, to jedyna przedświąteczna wariacja jajeczna,
która mi posmakuje. Okazało się jednak, że
omlet bakaliowy też pozytywnie mnie zaskoczył.
Jest naprawdę idealny - puszysty, sycący i do tego przyjemnie chrupiący. Skojarzenia ze świętami
dostaniecie gratis :P Taki omlet na śniadanie, to 100% gwarancja udanego dnia :)

17/12/2020

Omlet bakaliowy

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro