Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
1 płaska łyżeczka maku
5g migdałów
5g rodzynek
5g suszonej żurawiny
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Roztrzepujemy widelcem jajka z makiem, aby masa była dobrze napowietrzona.
3. Drobno siekamy migdały, rodzynki i żurawinę.
4. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy całość pokrywką i zmniejszamy ogień do minimum.
5. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 1 min.).
Myślałam, że omlet o smaku piernika, to jedyna przedświąteczna wariacja jajeczna,
która mi posmakuje. Okazało się jednak, że omlet bakaliowy też pozytywnie mnie zaskoczył.
Jest naprawdę idealny - puszysty, sycący i do tego przyjemnie chrupiący. Skojarzenia ze świętami
dostaniecie gratis :P Taki omlet na śniadanie, to 100% gwarancja udanego dnia :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro