Czas przygotowania: 5 minut
Ilość: 1 porcja
Składniki
2 duże ogórki gruntowe (ok. 250g)
100g chudego twarogu
50g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
szczypiorek
sól i pieprz ziołowy
10g ziaren słonecznika
Wykonanie
1. Obieramy ogórki i kroimy je na pół. Odcinamy zaokrąglone końce, aby powstały 4 małe walce.
2. Z każdego z nich z jednej strony delikatnie wybieramy pestki łyżeczką (prawie do końca, ale nie na wylot).
3. Rozgniatamy widelcem twaróg z jogurtem i przyprawami. Na koniec mieszamy masę z ziarnami słonecznika.
4. Nakładamy twarożek do ogórków i posypujemy je drobno poszatkowanym szczypiorkiem.
Uwielbiam ogórki gruntowe i w sezonie mogłabym je jeść non stop! Jednak nawet w tym przypadku szukam urozmaicenia, stąd pomysł na ogórki faszerowane twarożkiem. To prosty i efektowny przepis, który świetnie sprawdzi się jako szybka, pożywna i przy tym niskokaloryczna przekąska, ale też ciesząca oko imprezowa przystawka.
I nieprawdą jest, że ogórki są mało wartościowe - świetnie nawadniają organizm i działają detoksykacyjnie.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro