Czas przygotowania: 5 minut

Ilość: 1 porcja

 

 

Składniki

 

2 duże ogórki gruntowe (ok. 250g)

100g chudego twarogu

50g jogurtu greckiego 0% tłuszczu

szczypiorek

sól i pieprz ziołowy

10g ziaren słonecznika

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ogórki i kroimy je na pół. Odcinamy zaokrąglone końce, aby powstały 4 małe walce.

2. Z każdego z nich z jednej strony delikatnie wybieramy pestki łyżeczką (prawie do końca, ale nie na wylot).

3. Rozgniatamy widelcem twaróg z jogurtem i przyprawami. Na koniec mieszamy masę z ziarnami słonecznika.

4. Nakładamy twarożek do ogórków i posypujemy je drobno poszatkowanym szczypiorkiem.

Uwielbiam ogórki gruntowe i w sezonie mogłabym je jeść non stop! Jednak nawet w tym przypadku szukam urozmaicenia, stąd pomysł na ogórki faszerowane twarożkiem. To prosty i efektowny przepis, który świetnie sprawdzi się jako szybka, pożywna i przy tym niskokaloryczna przekąska, ale też ciesząca oko imprezowa przystawka.

I nieprawdą jest, że ogórki są mało wartościowe - świetnie nawadniają organizm i działają detoksykacyjnie.

14/08/2020

Ogórki faszerowane twarożkiem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro