Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g mielonej wieprzowiny (u mnie łopatka)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
300g passaty pomidorowej
4 łyżeczki mieszanki ziół (bazylii, oregano, itp.)
10g mąki ryżowej
75g mleka (u mnie 0,5%)
6 płatów makaronu lasagne z pszenicy durum (120g)
90g mozzarelli
Wykonanie
1. Obgotowujemy płaty makaronu - po 3 min. każdy.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).
3. Rozgrzewamy teflonową patelnię i podsmażamy na niej pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
4. Dodajemy mięso, doprawiamy 3 łyżeczkami przypraw i obsmażamy przez 5 min.
5. Dolewamy passatę i dusimy przez 10 min.
6. W międzyczasie gotujemy mleko z 1 łyżeczką przypraw i mąką do zgęstnienia (ok. 5 min.).
7. Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy płaty makaronu, na tym 1/3 mięsa i 1/4 startego na tarce sera i powtarzamy czynność trzy razy. Trzecią warstwę sera przykrywamy makaronem, polewamy sosem i posypujemy resztą sera.
8. Zapiekamy przez 45 min.
Ostatnio przygotowałam odchudzoną lasagne wieprzową. Bardzo lubię zwykłą lasagne, ale wiem, że jej klasyczna wersja ma w sobie mnóstwo tłuszczu. Postanowiłam więc nieco zmodyfikować przepis i np. zamiast domieszki sera żółtego postawiłam w całości na mozzarellę. Efekt końcowy jest zdecydowanie bardziej dietetyczny
od pierwowzoru, a w smaku różnica jest naprawdę niewyczuwalna. I o to chodziło :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro