Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g mielonej wieprzowiny (u mnie łopatka)

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

300g passaty pomidorowej

4 łyżeczki mieszanki ziół (bazylii, oregano, itp.)

10g mąki ryżowej

75g mleka (u mnie 0,5%)

6 płatów makaronu lasagne z pszenicy durum (120g)

90g mozzarelli

 

 

Wykonanie

 

1. Obgotowujemy płaty makaronu - po 3 min. każdy.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

3. Rozgrzewamy teflonową patelnię i podsmażamy na niej pokrojoną drobno cebulę i czosnek.

4. Dodajemy mięso, doprawiamy 3 łyżeczkami przypraw i obsmażamy przez 5 min.

5. Dolewamy passatę i dusimy przez 10 min.

6. W międzyczasie gotujemy mleko z 1 łyżeczką przypraw i mąką do zgęstnienia (ok. 5 min.).

7. Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy płaty makaronu, na tym 1/3 mięsa i 1/4 startego na tarce sera i powtarzamy czynność trzy razy. Trzecią warstwę sera przykrywamy makaronem, polewamy sosem i posypujemy resztą sera.

8. Zapiekamy przez 45 min.

Ostatnio przygotowałam odchudzoną lasagne wieprzową. Bardzo lubię zwykłą lasagne, ale wiem, że jej klasyczna wersja ma w sobie mnóstwo tłuszczu. Postanowiłam więc nieco zmodyfikować przepis i np. zamiast domieszki sera żółtego postawiłam w całości na mozzarellę. Efekt końcowy jest zdecydowanie bardziej dietetyczny
od pierwowzoru, a w smaku różnica jest naprawdę niewyczuwalna. I o to chodziło :)

23/04/2020

Odchudzona lasagne wieprzowa

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro