Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

200g mleka (u mnie 0,5%)

120g kaszy manny

30g erytrolu

300g chudego twarogu

3 jajka

200g owoców (u mnie truskawki)

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Gotujemy mleko z kaszą i erytrolem, do momentu wchłonięcia przez kaszę większości płynu.

3. Mieszamy widelcem z twarogiem, aby masa stała się w miarę gładka.

4. Ubijamy jajka na puszystą pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

5. Przekładamy masę do naczynia żaroodpornego, a na jej wierzchu układamy pokrojone owoce.

6. Zapiekamy całość przez 45 min.

Jeszcze do niedawna kasza manna kojarzyła mi się tylko z małymi dziećmi, ale jak się okazuje,
może być składnikiem dań i deserów również dla dorosłych :) Niestety nie jest zbyt wartościowa
(produkuje się ją ze zwykłej pszenicy), ale za to jest też lekkostrawna i ma świetny, lekko słodki posmak.
Pewnie właśnie dlatego
obiadowa zapiekanka z kaszą manną tak bardzo mi posmakowała :)

26/06/2020

Obiadowa zapiekanka z kaszą manną

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro