Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
200g mleka (u mnie 0,5%)
120g kaszy manny
30g erytrolu
300g chudego twarogu
3 jajka
200g owoców (u mnie truskawki)
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Gotujemy mleko z kaszą i erytrolem, do momentu wchłonięcia przez kaszę większości płynu.
3. Mieszamy widelcem z twarogiem, aby masa stała się w miarę gładka.
4. Ubijamy jajka na puszystą pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
5. Przekładamy masę do naczynia żaroodpornego, a na jej wierzchu układamy pokrojone owoce.
6. Zapiekamy całość przez 45 min.
Jeszcze do niedawna kasza manna kojarzyła mi się tylko z małymi dziećmi, ale jak się okazuje,
może być składnikiem dań i deserów również dla dorosłych :) Niestety nie jest zbyt wartościowa
(produkuje się ją ze zwykłej pszenicy), ale za to jest też lekkostrawna i ma świetny, lekko słodki posmak.
Pewnie właśnie dlatego obiadowa zapiekanka z kaszą manną tak bardzo mi posmakowała :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro