Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g piersi z kurczaka
150g pieczarek
1 ząbek czosnku
2 cebulki dymki
2 garści szczypiorku
2 łyżeczki sosu sojowego
100g ryżu basmati
2 jajka
2 łyżki sezamu
po 60g czerwonej i żółtej papryki
Wykonanie
1. Gotujemy ryż na sypko.
2. Na rozgrzanej teflonowej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę mięso z dodatkiem sosu sojowego (ok. 5 min.).
3. Po chwili dodajemy drobno posiekany czosnek i dymkę oraz ćwiartki pieczarek.
4. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy całość przez ok. 5 min.
5. Dodajemy do dania ryż i wbijamy jajka, po czym mieszamy przez kilka minut.
6. Podajemy nasi goreng posypane sezamem i szczypiorkiem.
Pomysłów na nasi goreng jest tyle, że gdy planowałam przygotowanie tego dania, przejrzałam kilkanaście przepisów. Było warto, bo wersja, którą otrzymałam, jest pyszna - sycąca i prosta w przygotowaniu.
Dodatkowo, dzięki dodatkowi sezamu, smakuje niecodziennie.
To idealny pomysł na szybki obiad w azjatyckim stylu :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro