Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 6 minut

Ilość: 2 naleśniki

 

 

Składniki

 

40g mąki ryżowej

50g mleka (u mnie 0,5%)

1 jajko

30g szpinaku (może być mrożony)

30g lekkiego serka Philadelphia

10g czerwonej papryki

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię do naleśników.

2. Miksujemy ze sobą mąkę, mleko, jajko i szpinak (najlepiej w blenderze kielichowym).

3. Na średnim ogniu smażymy 2 naleśniki - po 2 min. od wylania ciasta (gdy pojawią się pęcherzyki na powierzchni) odwracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 1 min.

4. W międzyczasie, łączymy serek z drobno pokrojoną papryką.

5. Smarujemy oba naleśniki połową serka i zwijamy w rulony.

Nie wierzyłam, że można upichcić takie kolorowe cuda bez barwników,
ale po przygotowaniu
naleśników szpinakowych już wiem, że jednak jest to do zrobienia :)

Taka zdrowa przekąska z dodatkiem wilgotnego serka idealnie sprawdziła się na drugie śniadanie do pracy,
bo świetnie smakuje nawet na zimno!

31/05/2020

Naleśniki szpinakowe

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro