Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 2 naleśniki
Składniki
40g mąki owsianej
70g mleka (u mnie 0,5%)
1 jajko
100g chudego twarogu
50g owoców (truskawek/borówek/malin)
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię do naleśników.
2. Miksujemy ze sobą mąkę, mleko i jajko.
3. Na średnim ogniu smażymy 2 naleśniki - po 2 min. od wylania ciasta (gdy pojawią się pęcherzyki na powierzchni) odwracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 1 min.
4. W międzyczasie, blendujemy twaróg z owocami.
5. Smarujemy oba naleśniki 1/2 twarożku, składamy w trójkąt i podsmażamy przez 1 min. na każdej ze stron.
Istnieje chyba nieskończona ilość naleśnikowych wariacji,
ale najczęściej wybieram te, które dostarczają dużej ilości białka.
Dlatego tak bardzo lubię owsiane naleśniki z twarogiem owocowym.
Można je szybko przygotować i porządnie się nimi najeść, więc będą nie tylko dobrym deserem, ale też obiadem.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro