Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g mielonej piersi z indyka
3 duże pieczarki (ok. 120g)
60g mozzarelli
75g czerwonej papryki
szczypiorek
1 jajko
pieprz
sól
2 łyżeczki majeranku
600g ziemniaków
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).
2. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odstawiamy na bok./ Przygotowujemy frytki.
3. Łączymy mięso z jajkiem i przyprawami. Rozkładamy na folii aluminiowej formując prostokąt.
4. Kroimy drobno pieczarki i paprykę. Szczypiorek drobno siekamy. Wykładamy na mięso.
5. Zawijamy mięso z farszem w roladę.* Zawijamy całość w folię aluminiową i pieczemy przez 50 min.
6. Ścieramy mozzarellę na tarce. Nacinamy folię na wierzchu rolady i posypujemy ją serem. Zapiekamy jeszcze przez 10 min.
7. Odwijamy roladę z folii, kroimy ją w plastry i podajemy z ziemniakami/frytkami.
* Mocno dociskamy, aby rolada była zwarta i nie rozpadła się potem przy krojeniu, tak jak u mnie:P
Nigdy wcześniej nie przygotowywałam nadziewanej rolady z indyka, więc gdy tylko natrafiłam
w internecie na taki pomysł, musiałam go szybko przetestować (jak to ja:P).
Efekt bardzo mi się podoba - mięso jest smaczne i soczyste. Stanowi też dobrą alternatywę dla kotletów mielonych, a nie wymaga dużego nakładu pracy, więc jest to zestaw idelany:)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro