Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g mielonej piersi z indyka

3 duże pieczarki (ok. 120g)

60g mozzarelli

75g czerwonej papryki

szczypiorek

1 jajko

pieprz

sól

2 łyżeczki majeranku

600g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

2. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odstawiamy na bok./ Przygotowujemy frytki.

3. Łączymy mięso z jajkiem i przyprawami. Rozkładamy na folii aluminiowej formując prostokąt.

4. Kroimy drobno pieczarki i paprykę. Szczypiorek drobno siekamy. Wykładamy na mięso.

5. Zawijamy mięso z farszem w roladę.* Zawijamy całość w folię aluminiową i pieczemy przez 50 min.

6. Ścieramy mozzarellę na tarce. Nacinamy folię na wierzchu rolady i posypujemy ją serem. Zapiekamy jeszcze przez 10 min.

7. Odwijamy roladę z folii, kroimy ją w plastry i podajemy z ziemniakami/frytkami.

 

* Mocno dociskamy, aby rolada była zwarta i nie rozpadła się potem przy krojeniu, tak jak u mnie:P

14/03/2020

Nadziewana rolada z indyka

Nigdy wcześniej nie przygotowywałam nadziewanej rolady z indyka, więc gdy tylko natrafiłam
w internecie na taki pomysł, musiałam go szybko przetestować (jak to ja:P).

Efekt bardzo mi się podoba - mięso jest smaczne i soczyste. Stanowi też dobrą alternatywę dla kotletów mielonych, a nie wymaga dużego nakładu pracy, więc jest to zestaw idelany:)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro