Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 6 pocji x 50g

 

Składniki

 

150g mąki pszennej

150g mąki kukurydzianej

3 łyżki oleju

1/2 szkl. wrzątku

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta chili

 

 

Wykonanie

 

1. Łączymy wszystkie sładniki razem i zagniatamy z nich ciasto. Wkładamy je do lodówki na 1h.

2. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

3. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki (będzie dość suche, ale tak ma być) i poznownie zagniatamy.

4. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1-2 mm. Dzielimy je nożem na paski, a potem tniemy po przekątnych, tworząc trójkąty.

5. Wykładamy nachosy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 min.*

 

*Wyszły mi 3 niepełne blaszki, stąd czas pieczenia to 30 min. - po 10 min. na każdą blaszkę.

Jako fanka wszystkiego, co kukurydziane, uważam nachosy za jedną z najsmaczniejszych chrupiących przekąsek.
Nie mogłam więc nie przygotować sobie domowej wersji słynnych meksykańskich chipsów.

Musiałam się trochę nawałkować, ale w zamian dostałam pyszną przekąskę bez tony tłuszczu, więc było warto!

A potem usłyszałam narzekanie, że od razu powinnam była przygotować przepis na jakiś smakowity sos... :P

23/03/2020

Nachosy

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro