Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 6 pocji x 50g
Składniki
150g mąki pszennej
150g mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju
1/2 szkl. wrzątku
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chili
Wykonanie
1. Łączymy wszystkie sładniki razem i zagniatamy z nich ciasto. Wkładamy je do lodówki na 1h.
2. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
3. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki (będzie dość suche, ale tak ma być) i poznownie zagniatamy.
4. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1-2 mm. Dzielimy je nożem na paski, a potem tniemy po przekątnych, tworząc trójkąty.
5. Wykładamy nachosy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 min.*
*Wyszły mi 3 niepełne blaszki, stąd czas pieczenia to 30 min. - po 10 min. na każdą blaszkę.
Jako fanka wszystkiego, co kukurydziane, uważam nachosy za jedną z najsmaczniejszych chrupiących przekąsek.
Nie mogłam więc nie przygotować sobie domowej wersji słynnych meksykańskich chipsów.
Musiałam się trochę nawałkować, ale w zamian dostałam pyszną przekąskę bez tony tłuszczu, więc było warto!
A potem usłyszałam narzekanie, że od razu powinnam była przygotować przepis na jakiś smakowity sos... :P
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro