Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

1 polędwica wieprzowa (ok. 450g)

150g lekkiego Bielucha

30g musztardy sarepskiej

50g passaty pomidorowej

30g mozzarelli

1 łyżeczka granulowanego czosnku

sól i pieprz ziołowy

450g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

2. Kroimy polędwicę na 1cm plastry. Usuwamy z nich tłuszcz i lekko rozbijamy tłuczkiem.

3. Nacieramy je solą i pieprzem oraz obtaczamy w musztardzie.

4. Układamy plastry mięsa na dnie naczynia żaroodpornego.

5. Mieszamy Bielucha z passatą i czosnkiem. Wylewamy masę na mięso i  nakładamy pokrywkę/folię aluminiową.

6. Wstawiamy całość do piekarnika na ok. 45 min. 10 min. przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę startym serem.

7. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki, gotujemy na parze i podajemy z mięsem.

Kiedyś musztarda kojarzyła mi się tylko z grillem i nie mogłam jej sobie wyobrazić w tradycyjnej kuchni.

Odkąd zaczęłam sama gotować, używam jej jako dodatku do mięs, który świetnie nadaje daniom smaku.

Jedną z takich potraw są musztardowe polędwiczki pod pierzynką - niesamowicie soczyste
i (właśnie dzięki musztardzie) wyraziste w smaku. To jeden z moich ulubionych obiadów :)

 

13/08/2020

Musztardowe polędwiczki pod pierzynką

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro