Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
1 polędwica wieprzowa (ok. 450g)
150g lekkiego Bielucha
30g musztardy sarepskiej
50g passaty pomidorowej
30g mozzarelli
1 łyżeczka granulowanego czosnku
sól i pieprz ziołowy
450g ziemniaków
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).
2. Kroimy polędwicę na 1cm plastry. Usuwamy z nich tłuszcz i lekko rozbijamy tłuczkiem.
3. Nacieramy je solą i pieprzem oraz obtaczamy w musztardzie.
4. Układamy plastry mięsa na dnie naczynia żaroodpornego.
5. Mieszamy Bielucha z passatą i czosnkiem. Wylewamy masę na mięso i nakładamy pokrywkę/folię aluminiową.
6. Wstawiamy całość do piekarnika na ok. 45 min. 10 min. przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę startym serem.
7. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki, gotujemy na parze i podajemy z mięsem.
Kiedyś musztarda kojarzyła mi się tylko z grillem i nie mogłam jej sobie wyobrazić w tradycyjnej kuchni.
Odkąd zaczęłam sama gotować, używam jej jako dodatku do mięs, który świetnie nadaje daniom smaku.
Jedną z takich potraw są musztardowe polędwiczki pod pierzynką - niesamowicie soczyste
i (właśnie dzięki musztardzie) wyraziste w smaku. To jeden z moich ulubionych obiadów :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro