Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Czas gotowania: 5 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny
Ilość: 12 muffinek
Składniki
Babeczki: Mus owocowy:
1 żółtko 200g truskawek
3 białka jaj 200g rabarbaru
60g erytrolu 100ml wody
80g oleju 15g żelatyny
180g mąki orkiszowej 70g erytrolu
20g odżywki białkowej
100g szpinaku
10g proszku do pieczenia
Wykonanie
1. Kroimy rabarbar w cienkie plasterki, wrzucamy go do garnka razem truskawkami, zalewamy wodą, dodajemy cukier oraz żelatynę i dusimy całość przez ok. 10 min., po czym dokładnie blendujemy na mus i odstawimy do lekkiego stężenia.
2. Nastawiamy piekarnik na 150°C (termoobieg).
3. Blendujemy na gładko szpinak z olejem. Następnie miksujemy go z żółtkiem, erytrolem, odżywką, mąką i proszkiem do pieczenia.
3. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie łączymy szpatułką z masą szpinakową.
4. Przekładamy ciasto do 12 foremek (do 3/4 wysokości) i pieczemy przez ok. 30 min.
5. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu, ścinamy wierzch babeczek i robimy z nich "kruszonkę".
6. Zalewamy spody tężejącym musem owocowym i pokrywamy zieloną kruszonką.
7. Wstawiamy muffinki do lodówki na ok. 3h przed podaniem.
Bardzo lubię słodkie przepisy ze szpinakiem, bo zawsze są nie tylko zdrowe, ale też świetnie się prezentują.
Nie inaczej jest w przypadku muffinków z musem rabarbarowo-truskawkowym.
Poza bardzo apetycznym wyglądem, są też zwyczajnie pyszne - no bo duetu truskawki z rabarbarem
chyba nie muszę nikomu reklamować, prawda? :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro