Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 16 muffinków
Składniki
2 duże dojrzałe banany (ok. 200g)
100g oleju rzepakowego
2 jajka
250g mąki pszennej razowej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
50g migdałów
150g mleka (u mnie 0,5%)
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
2. Blendujemy banany, olej, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i mleko.
3. Siekamy migdały na mniejsze kawałki i odkładamy 2 łyżki na bok. Resztę mieszamy z masą.
4. Przekładamy ciasto do foremek (1 wielka łyżka na 1 foremkę)* i posypujemy je odłożonymi migdałami.
5. Pieczemy przez 20 min.
* Ciasto będzie dość gęste, więc przy nakładaniu można sobie pomóc maczając łyżkę w szklance z ciepłą wodą.
Jestem strasznym łasuchem, ale dla uspokojenia swojego sumienia staram się, aby słodkości, które sobie serwuję, miały w sobie jak najmniej cukru i były jak najbrdziej wartościowe. Tych zasad trzymałam się też przygotowując muffinki bananowe z migdałami. Zamiast cukru dodałam do nich mocno dojrzałe banany, a mąkę pszenną zastąpiłam mąką owsianą. Na taki słodki kompromis można sobie czasem pozwolić :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro