Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 16 muffinków

 

 

Składniki

 

2 duże dojrzałe banany (ok. 200g)

100g oleju rzepakowego

2 jajka

250g mąki pszennej razowej

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

50g migdałów

150g mleka (u mnie 0,5%)

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

2. Blendujemy banany, olej, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i mleko.

3. Siekamy migdały na mniejsze kawałki i odkładamy 2 łyżki na bok. Resztę mieszamy z masą.

4. Przekładamy ciasto do foremek (1 wielka łyżka na 1 foremkę)* i posypujemy je odłożonymi migdałami.

5. Pieczemy przez 20 min.

 

* Ciasto będzie dość gęste, więc przy nakładaniu można sobie pomóc maczając łyżkę w szklance z ciepłą wodą.

08/02/2020

Muffinki bananowe z migdałami

Jestem strasznym łasuchem, ale dla uspokojenia swojego sumienia staram się, aby słodkości, które sobie serwuję, miały w sobie jak najmniej cukru i były jak najbrdziej wartościowe. Tych zasad trzymałam się też przygotowując muffinki bananowe z migdałami. Zamiast cukru dodałam do nich mocno dojrzałe banany, a mąkę pszenną zastąpiłam mąką owsianą. Na taki słodki kompromis można sobie czasem pozwolić :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro