Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 30 + 10 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Ilość: 4 porcje

 

 

Składniki

 

po 250g zmielonej szynki i łopatki wieprzowej

2 ząbki czosnku

1 mniejsza cebula

1 puszka pomidorów (400g)

100ml soku pomidorowego (u mnie pikantny)

oregano, płatki chili, przyprawa z suszonymi pomidorami

po 150g ziemniaków, cukinii i bakłażana

sól ziołowa

250ml mleka (u mnie 0,5%)

20g masła

15g mąki pszennej

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

30g startego na tarce parmezanu

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy je na suchej patelni przez kilka minut.

3. Dodajemy do nich mięso i przyprawy. Po ok. 5 min. zalewamy całość pomidorami oraz sokiem pomidorowym i dusimy przez
ok. 20 min. (do odparowania większości płynu).

4. W międzyczasie, kroimy warzywa w plastry o grubości 0,5cm, solimy i podsmażamy przez ok. 10 min. na patelni grillowej.

5. Wykładamy dno naczynia żaroodpornego plastrami ziemniaków, przykrywamy je 1/2 farszu. Układamy na nim plastry cukinii, a następnie pozostały farsz i pokrywamy całość plastrami bakłażana.

6. Łączymy mleko z mąką, gałką muszkatołową i masłem. Podgrzewamy płyn przez ok. 10 min. i polewamy nim zapiekankę.

7. Posypujemy moussakę parmezanem i zapiekamy przez ok. 35 min.

O przygotowaniu moussaki w wersji light myślałam już od dłuższego czasu... Po raz pierwszy spróbowałam
jej w czasie podróży do Grecji i od razu się w niej zakochałam! Okazuje się,
że w wariancie z nieco mniejszą ilością tłuszczu smakuje równie dobrze :) To świetny pomysł na obiadową zapiekankę, którą spokojnie możecie przygotować
w podwójnej porcji - ten smak na pewno się Wam nie znudzi!

09/09/2021

Moussaka w wersji light

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro