Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 + 10 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki
po 250g zmielonej szynki i łopatki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 mniejsza cebula
1 puszka pomidorów (400g)
100ml soku pomidorowego (u mnie pikantny)
oregano, płatki chili, przyprawa z suszonymi pomidorami
po 150g ziemniaków, cukinii i bakłażana
sól ziołowa
250ml mleka (u mnie 0,5%)
20g masła
15g mąki pszennej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
30g startego na tarce parmezanu
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy je na suchej patelni przez kilka minut.
3. Dodajemy do nich mięso i przyprawy. Po ok. 5 min. zalewamy całość pomidorami oraz sokiem pomidorowym i dusimy przez
ok. 20 min. (do odparowania większości płynu).
4. W międzyczasie, kroimy warzywa w plastry o grubości 0,5cm, solimy i podsmażamy przez ok. 10 min. na patelni grillowej.
5. Wykładamy dno naczynia żaroodpornego plastrami ziemniaków, przykrywamy je 1/2 farszu. Układamy na nim plastry cukinii, a następnie pozostały farsz i pokrywamy całość plastrami bakłażana.
6. Łączymy mleko z mąką, gałką muszkatołową i masłem. Podgrzewamy płyn przez ok. 10 min. i polewamy nim zapiekankę.
7. Posypujemy moussakę parmezanem i zapiekamy przez ok. 35 min.
O przygotowaniu moussaki w wersji light myślałam już od dłuższego czasu... Po raz pierwszy spróbowałam
jej w czasie podróży do Grecji i od razu się w niej zakochałam! Okazuje się, że w wariancie z nieco mniejszą ilością tłuszczu smakuje równie dobrze :) To świetny pomysł na obiadową zapiekankę, którą spokojnie możecie przygotować
w podwójnej porcji - ten smak na pewno się Wam nie znudzi!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro