Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g piersi z kurczaka

1 średni por (ok. 150g)

2 łyżeczki oliwy z oliwek

250g mleka (u mnie 0,5%)

20g mąki ryżowej

10g startego parmezanu

2 łyżeczki granulowanego czosnku

sól i pieprz

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (termoobieg).

2. Kroimy pora w cienkie krążki i podsmażamy je na 1 łyżeczce oliwy, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego.

3. Kroimy piersi na mniejsze kawałki. Doprawiamy je granulowanym czosnkiem i obsmażamy z resztą oliwy przez ok. 5 min.

4. Układamy mięso na porach.

5. Gotujemy mleko z mąką przez ok. 10 min. i doprawiamy je do smaku. Pokrywamy nim mięso.
6. Posypujemy całość serem i zapiekamy przez ok. 20 min.

W mojej kuchni por gości raczej rzadko (zazwyczaj w surówkach) - a szkoda, bo jest bogaty w błonnik oraz cenne mikroelementy i witaminy. Dlatego też postanowiłam przygotować obiad z jego wykorzystaniem i tak powstał mleczny kurczak na porach. To pyszne połączenie wyrazistego pora, soczystej piersi z kurczaka i mlecznego sosu pokrytego serem.  Czy to nie brzmi, jak przepis na idealny obiad? :)

06/03/2021

Mleczny kurczak na porach

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro