Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g piersi z kurczaka
1 średni por (ok. 150g)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
250g mleka (u mnie 0,5%)
20g mąki ryżowej
10g startego parmezanu
2 łyżeczki granulowanego czosnku
sól i pieprz
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (termoobieg).
2. Kroimy pora w cienkie krążki i podsmażamy je na 1 łyżeczce oliwy, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3. Kroimy piersi na mniejsze kawałki. Doprawiamy je granulowanym czosnkiem i obsmażamy z resztą oliwy przez ok. 5 min.
4. Układamy mięso na porach.
5. Gotujemy mleko z mąką przez ok. 10 min. i doprawiamy je do smaku. Pokrywamy nim mięso.
6. Posypujemy całość serem i zapiekamy przez ok. 20 min.
W mojej kuchni por gości raczej rzadko (zazwyczaj w surówkach) - a szkoda, bo jest bogaty w błonnik oraz cenne mikroelementy i witaminy. Dlatego też postanowiłam przygotować obiad z jego wykorzystaniem i tak powstał mleczny kurczak na porach. To pyszne połączenie wyrazistego pora, soczystej piersi z kurczaka i mlecznego sosu pokrytego serem. Czy to nie brzmi, jak przepis na idealny obiad? :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro