Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 + 5 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki
300ml wody
500g dyni
800g mleka (u mnie 0,5%)
100g mąki orkiszowej
1 jajko
10g erytrolu
Wykonanie
1. Gotujemy pokrojoną w kostkę dynię w wodzie do miękkości (ok. 15 min.).
2. Odecedzamy ją, rozgniatamy widelcem i przekładamy do garnka.
3. Zalewamy dynię mlekiem i doprowadzamy do wrzenia.
4. W międzyczasie zagniatamy ręcznie mąkę z jajkiem i erytrolem, aby pod naszymi placami zaczęły się tworzyć małe kluseczki.
5. Wrzucamy zacierki do wrzącej zupy mlecznej i gotujemy całość przez kilka minut.
Trwa sezon dyniowy, więc i ja postanowiłam upichcić coś z jej użyciem!
Postawiłam na mleczną zupę dyniową z zacierkami, którą karmiono nas często w przedszkolu
i dzięki której wracam wspomnieniami do dzieciństwa...
Pomijając walory sentymentalne, taka zupa to według mnie świetny pomysł na ciekawe i pyszne śniadanie :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro