Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 15 + 5 minut

Ilość: 4 porcje

 

 

Składniki

 

300ml wody

500g dyni

800g mleka (u mnie 0,5%)

100g mąki orkiszowej

1 jajko

10g erytrolu

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy pokrojoną w kostkę dynię w wodzie do miękkości (ok. 15 min.).

2. Odecedzamy ją, rozgniatamy widelcem i przekładamy do garnka.

3. Zalewamy dynię mlekiem i doprowadzamy do wrzenia.

4. W międzyczasie zagniatamy ręcznie mąkę z jajkiem i erytrolem, aby pod naszymi placami zaczęły się tworzyć małe kluseczki.

5. Wrzucamy zacierki do wrzącej zupy mlecznej i gotujemy całość przez kilka minut.

Trwa sezon dyniowy, więc i ja postanowiłam upichcić coś z jej użyciem!
Postawiłam na
mleczną zupę dyniową z zacierkami, którą karmiono nas często w przedszkolu
i dzięki której wracam wspomnieniami do dzieciństwa...

Pomijając walory sentymentalne, taka zupa to według mnie świetny pomysł na ciekawe i pyszne śniadanie :)

25/09/2020

Mleczna zupa dyniowa z zacierkami

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro