Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 25 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g chudej ryby (u mnie miruna)

sól ziołowa

1 czerwona papryka

1 łyżeczka ziół prowansalskich

30g śmietany 12%

100g kaszy bulgur

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy bulgur na sypko i odstawiamy go na bok.

2. Usuwamy z papryki gniazdo nasienne, kroimy w plastry i gotujemy na parze przez ok. 25 min.

3. Blendujemy ją ze śmietaną i ziołami prowansalskimi.

4. Nacieramy rybę solą ziołową i obsmażamy ją na suchej teflonowej patelni pzez ok. 5 min.

5. Po tym czasie odwracamy ją, pokrywamy sosem i dusimy na małym ogniu przez kolejne 5 min.

6. Podajemy rybę z kaszą.

Przypomniałam sobie o zapasach ryby w zamrażarce, a do tego miałam w lodówce samotną paprykę,
która nie mogła się doczekać użycia :P Dzięki temu powstał pyszny obiad
-
miruna z sosem paprykowo-śmietanowym. Jest to prosty pomysł na niebanalny,
a do tego zdrowy obiad, który składa się z dosłownie kilku prostych składników.

15/10/2021

Miruna z sosem paprykowo-śmietanowym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro