Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g miruny (u mnie filet)

100ml mleka (u mnie 0,5%)

5g mąki ryżowej

10g chrzanu ze słoika

sól himalajska i pieprz ziołowy

1 łyżeczka majeranku

450g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Kroimy rybę na mniejsze kawałki. Doprawiamy ją solą i pieprzem.

3. Obsmażamy ją po 5 min. z każdej strony i zdejmujemy ją z patelni.

4. Łączymy ze sobą podgrzane mleko, mąkę (rozpuszczoną w odrobinie wody) i chrzan.

5. Podgrzewamy sos do zgęstnienia (ciągle mieszając), dodajemy rybę i dusimy całość przez 5 min.

6. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki, gotujemy na parze i podajemy z rybą.

26/08/2020

Miruna w sosie chrzanowym

Dawno nie było u mnie ryby na obiad, więc dzisiejszy przepis musi być wyjątkowy.

Poznajcie mirunę w sosie chrzanowym, która podbiła moje serce!
Przepis jest banalnie prosty, a efekt baaardzo smakowity! Miruna to jedna z najchudszych ryb, a przy tym zawiera cenne kwasy tłuszczowe i witaminy, więc naprawdę warto włączać ją do swojej diety.

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro