Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g miruny (u mnie filet)
100ml mleka (u mnie 0,5%)
5g mąki ryżowej
10g chrzanu ze słoika
sól himalajska i pieprz ziołowy
1 łyżeczka majeranku
450g ziemniaków
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Kroimy rybę na mniejsze kawałki. Doprawiamy ją solą i pieprzem.
3. Obsmażamy ją po 5 min. z każdej strony i zdejmujemy ją z patelni.
4. Łączymy ze sobą podgrzane mleko, mąkę (rozpuszczoną w odrobinie wody) i chrzan.
5. Podgrzewamy sos do zgęstnienia (ciągle mieszając), dodajemy rybę i dusimy całość przez 5 min.
6. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki, gotujemy na parze i podajemy z rybą.
Dawno nie było u mnie ryby na obiad, więc dzisiejszy przepis musi być wyjątkowy.
Poznajcie mirunę w sosie chrzanowym, która podbiła moje serce!
Przepis jest banalnie prosty, a efekt baaardzo smakowity! Miruna to jedna z najchudszych ryb, a przy tym zawiera cenne kwasy tłuszczowe i witaminy, więc naprawdę warto włączać ją do swojej diety.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro