Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 2 porcje x 5 omletów
Składniki
3/4 czerwonej papryki (ok. 140g)
3/4 żółtej papryki (ok. 140g)
10g mąki kukurydzianej
2 jajka
100g skyru
2 plastry wędliny drobiowej
szczypiorek
1 ulubionych ziół
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Przygotowujemy paprykę - wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je w krążki o grubości ok. 1,5cm.
3. Ubijamy sztywną pianę z białek z odrobiną soli, a w drugiej misce łączymy żółtka, skyr, przyprawy, mąkę, pokrojoną wędlinę i szczypiorek.
4. Łączymy delikatnie pianę z pozostałą masą.
5. Układamy krążki papryki na patelni i wlewamy w nie masę jajeczną (aż po brzegi).
6. Dociskamy papryki do patelni, aby masa lekko się ścięła i nie wypłynęła na zewnątrz. Zakrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy ogień.
7. Po 7 min. obracamy omlety na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
Mini omlety w papryce to pomysł bardzo prosty, ale zarazem bardzo efektowny.
Macie to jak w banku, że przypadną do gustu nawet tym z Was, którzy omletów nie lubią.
Możecie do nich dodać wszystkie ulubione składniki, więc ten przepis świetnie sprawdzi się przy czyszczeniu lodówki z resztek, ale też gdy najdzie Was ochota na coś, co nie tylko smakuje, ale też świetnie wygląda :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro