Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 2 porcje x 5 omletów

 

 

Składniki

 

3/4 czerwonej papryki (ok. 140g)

3/4 żółtej papryki (ok. 140g)

10g mąki kukurydzianej

2 jajka

100g skyru

2 plastry wędliny drobiowej

szczypiorek

1 ulubionych ziół

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Przygotowujemy paprykę - wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je w krążki o grubości ok. 1,5cm.

3. Ubijamy sztywną pianę z białek z odrobiną soli, a w drugiej misce łączymy żółtka, skyr, przyprawy, mąkę, pokrojoną wędlinę i szczypiorek.

4. Łączymy delikatnie pianę z pozostałą masą.

5. Układamy krążki papryki na patelni i wlewamy w nie masę jajeczną (aż po brzegi).

6. Dociskamy papryki do patelni, aby masa lekko się ścięła i nie wypłynęła na zewnątrz. Zakrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy ogień.

7. Po 7 min. obracamy omlety na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

Mini omlety w papryce to pomysł bardzo prosty, ale zarazem bardzo efektowny.
Macie to jak w banku, że przypadną do gustu nawet tym z Was, którzy omletów nie lubią.

Możecie do nich dodać wszystkie ulubione składniki, więc ten przepis świetnie sprawdzi się przy czyszczeniu lodówki z resztek, ale też gdy najdzie Was ochota na coś, co nie tylko smakuje, ale też świetnie wygląda :)

13/07/2020

Mini omlety w papryce

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro