Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)
5 liści kapusty (ok. 300g)
100g pieczarek
50g czerwonej papryki
100g passaty pomidorowej
50ml wody
1/4 cebuli cukrowej
1 ząbek czosnku
40g ryżu basmati
sól ziołowa
Wykonanie
1. Podgrzewamy liście kapusty w mikrofalówce przez 10 min. Układamy 3 z nich na dnie foremki tak, aby lekko z niej wystawały.
2. W międzyczasie gotujemy ryż, aż będzie prawie miękki (ok. 10 min.).
3. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
4. Łączymy mięso z drobno pokrojoną papryką, cebulą i pieczarkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ryżem, wodą i 1/2 passaty.
5. Doprawiamy farsz solą i układamy go na liściach kapusty, a następnie zakrywamy wierzch zapiekanki pozostałymi liśćmi.
6. Smarujemy całość resztą passaty i zapiekamy przez ok. 50 min.
Mięso zapiekane w liściach kapusty to rewelacyjny pomysł na pyszny i sycący obiad.
Jest dość prosty w przygotowaniu, a prezentuje się i smakuje świetnie :)
To świetna alternatywa dla klasycznych gołąbków w ciekawej, ale mniej pracochłonnej formie.
A kto nie lubi głąbków, no kto? :P
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro