Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)

5 liści kapusty (ok. 300g)

100g pieczarek

50g czerwonej papryki

100g passaty pomidorowej

50ml wody

1/4 cebuli cukrowej

1 ząbek czosnku

40g ryżu basmati

sól ziołowa

 

 

Wykonanie

 

1. Podgrzewamy liście kapusty w mikrofalówce przez 10 min. Układamy 3 z nich na dnie foremki tak, aby lekko z niej wystawały.

2. W międzyczasie gotujemy ryż, aż będzie prawie miękki (ok. 10 min.).

3. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

4. Łączymy mięso z drobno pokrojoną papryką, cebulą i pieczarkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ryżem, wodą i 1/2 passaty.

5. Doprawiamy farsz solą i układamy go na liściach kapusty, a następnie zakrywamy wierzch zapiekanki pozostałymi liśćmi.

6. Smarujemy całość resztą passaty i zapiekamy przez ok. 50 min.

Mięso zapiekane w liściach kapusty to rewelacyjny pomysł na pyszny i sycący obiad.

Jest dość prosty w przygotowaniu, a prezentuje się i smakuje świetnie :)

To świetna alternatywa dla klasycznych gołąbków w ciekawej, ale mniej pracochłonnej formie.

A kto nie lubi głąbków, no kto? :P

02/06/2021

Mięso zapiekane w liściach kapusty

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro