Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 15 minut

Czas smażenia: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)

1 główka brokułu (ok. 300g)

1/2 czerwonej cebuli

2 ząbki czosnku

30g mąki ryżowej

1 jajko

1/2 średniej puszki kukurydzy (ok. 85g)

150g pieczarek

50g mozzarelli

250g przecieru pomidorowego

2 łyżki mieszanki włoskich ziół

sól i pieprz ziołowy

 

 

Wykonanie

 

1. Dzielimy brokuła na różyczki i gotujemy na parze, a następnie blendujemy z jajkiem, mąką, solą oraz pieprzem.

2. Wykładamy powstałą masę na dno naczynia żaroodpornego.

3. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

4. W międzyczasie łączymy mięso z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.

5. Zalewamy całość przecierem, dodajemy włoską przyprawę i podsmażamy przez ok. 10 min. Wykładamy farsz na brokułowy spód.

6. Na tej samej patelni podsmażamy do zmięknięcia pokrojone w plastry i lekko posolone pieczarki. Układamy je na mięsie.

7. Posypujemy zapiekankę kukurydzą i startym na tarce serem, a następnie zapiekamy przez ok. 25 min. bez przykrycia.

Ostatnio mam mało czasu na przygotowywanie obiadów, więc ratuję się daniami,
które mogę przygotować na kilka dni.
Jednym z nich jest pomysł na mięso zapiekane na brokułowym spodzie.
To bardzo pożywna, niewątpliwie zdrowa, a do tego (dzięki brokułom) apetycznie wyglądająca propozycja, którą można dość łatwo przygotować, więc mogę Wam ją szczerze polecić :)

02/07/2022

Mięso zapiekane na brokułowym spodzie

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro