Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
Czas smażenia: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)
1 główka brokułu (ok. 300g)
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
30g mąki ryżowej
1 jajko
1/2 średniej puszki kukurydzy (ok. 85g)
150g pieczarek
50g mozzarelli
250g przecieru pomidorowego
2 łyżki mieszanki włoskich ziół
sól i pieprz ziołowy
Wykonanie
1. Dzielimy brokuła na różyczki i gotujemy na parze, a następnie blendujemy z jajkiem, mąką, solą oraz pieprzem.
2. Wykładamy powstałą masę na dno naczynia żaroodpornego.
3. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
4. W międzyczasie łączymy mięso z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
5. Zalewamy całość przecierem, dodajemy włoską przyprawę i podsmażamy przez ok. 10 min. Wykładamy farsz na brokułowy spód.
6. Na tej samej patelni podsmażamy do zmięknięcia pokrojone w plastry i lekko posolone pieczarki. Układamy je na mięsie.
7. Posypujemy zapiekankę kukurydzą i startym na tarce serem, a następnie zapiekamy przez ok. 25 min. bez przykrycia.
Ostatnio mam mało czasu na przygotowywanie obiadów, więc ratuję się daniami,
które mogę przygotować na kilka dni. Jednym z nich jest pomysł na mięso zapiekane na brokułowym spodzie.
To bardzo pożywna, niewątpliwie zdrowa, a do tego (dzięki brokułom) apetycznie wyglądająca propozycja, którą można dość łatwo przygotować, więc mogę Wam ją szczerze polecić :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro