Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 3 porcje x 3 wafle

 

 

Składniki

 

450g zmielonej piersi z kurczaka

4 arkusze wafli (ok. 80g)

1/2 czerwonej cebuli

3 jajka

1 łyżeczka suszonego czosnku

2 łyżeczki ulubionych ziół

60g mozzarelli

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).

2. Szatkujemy cebulę. Łączymy ją z mięsem, przyprawami i 1 jajkiem. Dzielimy masę i starty ser na 3 części.

3. Rozkładamy równomiernie 1 część mięsa na waflu, przykrywamy ją serem oraz kolejnym waflem i tak do wyczerpania składników.

4. Roztrzepujemy 2 jajka widelcem i panierujemy w nich wafle.

5. Przekładamy wafle na blaszkę wyłożoną papierem i zapiekamy przez 10 min.

6. Obracamy wafle na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 10 min.

Mielone w waflach? Kiedy usłyszałam o tym przepisie, od razu pomyślałam,
że efekt musi być marny - w końcu wafle kojarzyły mi się tylko z deserem...
Okazało się, że z odpowiednio dobranymi przyprawami, takie danie może być naprawdę smaczne i może uchronić nas od nudy w kuchni. Przepis jest bardzo prosty, więc szczerze Wam go polecam!

06/05/2020

Mielone w waflach

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro