Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

3 duże podudzia z kurczaka (każdy ok. 250g)

1 cebula

1 ząbek czosnku

ziele angielskie

1 łyżka ulubionych ziół (u mnie mieszanka toskańska)

600g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy na parze. Odstawiamy na bok.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

3. Nacieramy mięso przyprawą i przekładamy do rękawa.

4. Układamy na nim pokrojoną w plastry cebulę i czosnek. Wrzucamy ziele angielskie i zawiązujemy rękaw.

5. Pieczemy przez 50 min. i podajemy z ziemniakami.

Dzisiaj podrzucam Wam pomysł na rozpływający się ustach i samorobiący się obiad.

Poznajcie mięciutkie podudzia z rękawa!

Obiecuję Wam, że mięso będzie obłędnie miękkie, a to wszystko przy minimalnym nakładzie pracy.

Co prawda, będziecie musieli uzbroić się w cierpliwość na czas pieczenia mięsa, ale zapewniam Was, że warto!

21/03/2020

Mięciutkie podudzia z rękawa

Mięciutkie podudzia z rękawa to mój patent na samorobiące się danie. Bez smażenia, pilnowania itd.

Mięso wychodzi tak miękkie, że będzie się aż rozpadało.

Co prawda, piecze się prawie godzinę, ale na takie frykasy warto poczekać!

Do rękawa można wrzucić ulubione dodatki, ale nawet bez nich takie mięso na pewno przypadnie Wam do gustu!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro