Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 1 porcja

 

 

Składniki

 

5g masła

1/4 cebuli (ok. 20g)

1/2 ząbka czosnku

1/4 małej czerwonej papryki (ok. 35g)

100g pomidorów z puszki

2 jajka

szczypiorek

sól, pieprz, chili

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy masło na teflonowej patelni.

2. Podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.

3. Po ok. 5 min. dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Podgrzewamy całość do lekkiego odparowania płynu (ok. 5 min.).

4. Do powstałego sosu wbijamy 2 jajka, po czym mieszamy całość i podgrzewamy przez kilka minut do lekkiego ścięcia jajek.

5. Podajemy menemen obficie posypany ze szczypiorkiem.

Poznawanie nowych smaków to coś, co w gotowaniu lubię najbardziej.
Cieszy mnie więc, gdy w moje ręce wpadają nowe przepisy z różnych zakątków świata. Ostatnio natknęłam się
w internetach na zdjęcie
menemenu, czyli tureckiej jajecznicy. Założę się, że o nim nie słyszeliście,
a według mnie, w porównaniu ze słynną szakszuką, jest on jeszcze lepszy - przekonajcie się sami :)

22/11/2021

Menemen, czyli turecka jajecznica

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro