Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 1 porcja
Składniki
5g masła
1/4 cebuli (ok. 20g)
1/2 ząbka czosnku
1/4 małej czerwonej papryki (ok. 35g)
100g pomidorów z puszki
2 jajka
szczypiorek
sól, pieprz, chili
Wykonanie
1. Rozgrzewamy masło na teflonowej patelni.
2. Podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
3. Po ok. 5 min. dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Podgrzewamy całość do lekkiego odparowania płynu (ok. 5 min.).
4. Do powstałego sosu wbijamy 2 jajka, po czym mieszamy całość i podgrzewamy przez kilka minut do lekkiego ścięcia jajek.
5. Podajemy menemen obficie posypany ze szczypiorkiem.
Poznawanie nowych smaków to coś, co w gotowaniu lubię najbardziej.
Cieszy mnie więc, gdy w moje ręce wpadają nowe przepisy z różnych zakątków świata. Ostatnio natknęłam się
w internetach na zdjęcie menemenu, czyli tureckiej jajecznicy. Założę się, że o nim nie słyszeliście,
a według mnie, w porównaniu ze słynną szakszuką, jest on jeszcze lepszy - przekonajcie się sami :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro