Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 6 minut

Ilość: 4 większe placuszki

 

 

Składniki

 

50g mąki owsianej

50g serka Ricotta

1 jajko

1 mandarynka

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Wyciskamy sok z 1/2 mandarynki. Drugą połowę odkładamy.

3. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość gęstej masy.

4. Wykładamy masę na patelnię - po 1 dużej łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.

5. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.

6. Dekorujemy placuszki drugą połówką mandarynki pokrojoną w plastry.

Powszechnie wiadomo, że mandarynki najlepiej smakują zimą, dlatego korzystam z nich teraz dość często.
Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na wilgotne
mandarynkowe placuszki z ricottą.
Pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują, dlatego radzę Wam przygotować większą porcję
na zapas, bo na pewno się przyda :)

26/02/2020

Mandarynkowe placuszki z ricottą

Powszechnie wiadomo, że mandarynki najlepiej smakują zimą, dlatego korzystam z nich teraz dość często.
Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na
mandarynkowe placuszki z ricottą.
Pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują, dlatego radzę Wam przygotować większą porcję
na zapas, bo na pewno się przyda :)

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro