Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 20 minut

Ilość: 1 porcja

 

 

Składniki

 

50g makaronu ryżowego

30g soczewicy

250ml wody

100g naturalnego tofu

1/3 czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

100g passaty pomidorowej

50g cukinii

pieprz i sól

1 łyżeczka imbiru

1/2 łyżeczki kuminu

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy go na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię. Przez ok. 5 min. podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Zalewamy soczewicę wodą i passatą. Dodajemy cebulę, czosnek oraz przyprawy.

4. Gotujemy całość przez ok. 20 min. - do wchłonięcia większości płynu i zmięknięcia soczewicy.

5. Na 5 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę tofu i cukinię.

6. Podajemy z makaronem.

Przygotowanie pożywnego obiadu bez mięsa lub ryby jest dla mnie zawsze nie lada wyzwaniem.

Szczególnie, jeśli postanowię sobie, że tym razem nie będzie to danie na słodko :P

Wtedy sięgam po sprawdzone i wartościowe produkty, które stanowią świetne źródło białka.

Poznajcie przepis na makaron ryżowy z tofu i soczewicą :)

19/07/2020

Makaron ryżowy z tofu i soczewicą

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro