Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość: 1 porcja
Składniki
50g makaronu ryżowego
30g soczewicy
250ml wody
100g naturalnego tofu
1/3 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
100g passaty pomidorowej
50g cukinii
pieprz i sól
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki kuminu
Wykonanie
1. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy go na bok.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię. Przez ok. 5 min. podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Zalewamy soczewicę wodą i passatą. Dodajemy cebulę, czosnek oraz przyprawy.
4. Gotujemy całość przez ok. 20 min. - do wchłonięcia większości płynu i zmięknięcia soczewicy.
5. Na 5 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę tofu i cukinię.
6. Podajemy z makaronem.
Przygotowanie pożywnego obiadu bez mięsa lub ryby jest dla mnie zawsze nie lada wyzwaniem.
Szczególnie, jeśli postanowię sobie, że tym razem nie będzie to danie na słodko :P
Wtedy sięgam po sprawdzone i wartościowe produkty, które stanowią świetne źródło białka.
Poznajcie przepis na makaron ryżowy z tofu i soczewicą :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro