Czas przygotowania: 10 minut

Czas duszenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g fileta z łosoia

1/4 czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

2 łyżki mieszanki włoskich ziół

1 szkl. wody

2 łyżeczki czerwonego pesto

30g lekkiego serka Philadelphia

100g kaszy kuskus

 

 

Wykonanie

 

1. Na teflonowej patelni podsmażamy przez 5 min. pokrojoną w plastry cebulę i czosnek.

2. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę oraz oprószoną przyprawą rybę i smażymy przez kolejne 10 min.

3. Zalewamy całość wodą i przykrywamy pokrywką, a następnie dusimy na małym ogniu przez ok. 5 min.

4. Mieszamy serek i pesto z 5 łyżkami gorącego wywaru. Dodajemy płyn do łososia tworząc sos.

5. W międzyczasie, gotujemy kaszę na sypko i podajemy z rybą.

Ostatnio, za każdym razem, gdy podawałam na obiad danie z łososiem, podawałam rybę w najprostszej możliwej formie - oprószoną przyprawami i usmażoną na patelni bez tłuszczu. Zachciało mi się jednak odmiany i tak powstał łosoś w kremowym sosie z pesto. To jeden z szybszych obiadowych przepisów, a efekt jest naprawdę pyszny,
a do tego (za sprawą kwasów omega) bardzo zdrowy :)

23/04/2021

Łosoś w kremowym sosie z pesto

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro