Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 20 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g fileta z łososia

150g szpinaku (u mnie mrożony)

50g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

1 ząbek czosnku

1/2 cebuli cukrowej

150g ryżu basmati

pieprz

sól

 

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Doprawiamy rybę solą i pieprzem. Smażymy ją na suchej patelni na małym ogniu (pod przykryciem) przez 15 min., co jakiś czas obracając.

4. Zdejmujemy łososia z patelni i wrzucamy na nią przecisnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy szpinak.

5. Podsmażamy chwilę całość (do zwiędnięcia szpinaku) i dodajemy jogurt wymieszany z ciepłą wodą.*

6. Podajemy ryż, a na nim szpinak z rybą.

 

*Nie doprowadzamy do ponownego wrzenia, bo jogurt się zważy.

Pisałam już kiedyś o prozdrowotnych właściwościach łososia, więc nie ma sensu się powtarzać.
Tym bardziej, że chyba nie muszę nikogo przekonywać do tego, że jest on po prostu smaczny:)

Poznajcie więc przepis na łososia na szpinaku. Przepis jest naprawdę prosty, a dodatek szpinaku nada całości nowego smaku i dostarczy Wam dodatkową porcję witaminy C i przeciwutleniaczy.

13/03/2020

Łosoś na szpinaku

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro