Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g fileta z łososia
150g szpinaku (u mnie mrożony)
50g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli cukrowej
150g ryżu basmati
pieprz
sól
Wykonanie
1. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Doprawiamy rybę solą i pieprzem. Smażymy ją na suchej patelni na małym ogniu (pod przykryciem) przez 15 min., co jakiś czas obracając.
4. Zdejmujemy łososia z patelni i wrzucamy na nią przecisnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy szpinak.
5. Podsmażamy chwilę całość (do zwiędnięcia szpinaku) i dodajemy jogurt wymieszany z ciepłą wodą.*
6. Podajemy ryż, a na nim szpinak z rybą.
*Nie doprowadzamy do ponownego wrzenia, bo jogurt się zważy.
Pisałam już kiedyś o prozdrowotnych właściwościach łososia, więc nie ma sensu się powtarzać.
Tym bardziej, że chyba nie muszę nikogo przekonywać do tego, że jest on po prostu smaczny:)
Poznajcie więc przepis na łososia na szpinaku. Przepis jest naprawdę prosty, a dodatek szpinaku nada całości nowego smaku i dostarczy Wam dodatkową porcję witaminy C i przeciwutleniaczy.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro