Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki)
1/2 cebuli cukrowej
100g obranej i wydrążonej cukinii
1 łyżeczka granulowanego czosnku
300g młodych ziemniaków
Wykonanie
1. Dokładnie szorujemy ziemniaczki i gotujemy je w osolonym wrzątku. Odstawiamy na bok.
2. Kroimy cebulę w kostkę, a cukinię ścieramy na tarce, po czym solimy i po chwili odciskamy z niej wodę.
3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
4. Łączymy mięso z cebulą, cukinią i przyprawą.
5. Formujemy 6 kotletów i wykładamy je na patelnię.
6. Smażymy mięso po 2,5 min. na każdej ze stron na dużym ogniu, po czym zmniejszamy go i smażymy jeszcze przez 10 min.
7. Podajemy kotlety z ziemniaczkami.
Smaki lata to dla mnie przede wszystkim świeże owoce, ale gdy mowa o warzywach, to na myśl od razu przychodzi mi cukinia. Ostatnio użyłam jej do przygotowania letnich kotletów z cukinią.
Już jeden prosty dodatek sprawił, że zwykłe kotlety stały się nie tylko ciekawsze, ale też bardziej wilgotne.
Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście takiego "wynalazku", to koniecznie musicie to zmienić!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro