Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki)

1/2 cebuli cukrowej

100g obranej i wydrążonej cukinii

1 łyżeczka granulowanego czosnku

300g młodych ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Dokładnie szorujemy ziemniaczki i gotujemy je w osolonym wrzątku. Odstawiamy na bok.

2. Kroimy cebulę w kostkę, a cukinię ścieramy na tarce, po czym solimy i po chwili odciskamy z niej wodę.

3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

4. Łączymy mięso z cebulą, cukinią i przyprawą.

5. Formujemy 6 kotletów i wykładamy je na patelnię.

6. Smażymy mięso po 2,5 min. na każdej ze stron na dużym ogniu, po czym zmniejszamy go i smażymy jeszcze przez 10 min.

7. Podajemy kotlety z ziemniaczkami.

28/08/2021

Letnie kotlety z cukinią

Smaki lata to dla mnie przede wszystkim świeże owoce, ale gdy mowa o warzywach, to na myśl od razu przychodzi mi cukinia. Ostatnio użyłam jej do przygotowania letnich kotletów z cukinią.
Już jeden prosty dodatek sprawił, że zwykłe kotlety stały się nie tylko ciekawsze, ale też bardziej wilgotne.

Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście takiego "wynalazku", to koniecznie musicie to zmienić!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro