Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 5 minut

Ilość: 8 porcji

 

 

Składniki

 

1 duży batat (ok. 350g po obraniu)

200g chudego twarogu

1 jajko

200g mąki pszennej

200g mąki ryżowej

2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu

20g erytrolu

0,75 l wody

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy pokrojonego w kostkę batata na parze, po przym przeciskamy go przez praskę.

2. Zagotowujemy w wodę garnku.

3. Zagniatamy ciasto z puree z batatów, twarogu, jajka, obu mąk, erytrolu oraz cynamonu i kardamonu.

4. Formujemy z niego wałeczki i dzielimy nożem na kluski.

5. Wrzucamy je następnie do wrzącej wody i gotujemy prze ok. 2 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Do zrobienia leniwych z batatów przymierzałam się dość długo, ale cieszę się, że w końcu
udało mi się je przygotować. Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że przepis wcale nie jest czasochłonny.

Mogę Was zapewnić, że połączenie lekko słodkich batatów z wilgotnym twarogiem
i aromatycznymi przyprawami to świetny pomysł na nietypowy obiad :)

29/05/2022

Leniwe z batatów

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro