Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 5 minut
Ilość: 8 porcji
Składniki
1 duży batat (ok. 350g po obraniu)
200g chudego twarogu
1 jajko
200g mąki pszennej
200g mąki ryżowej
2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu
20g erytrolu
0,75 l wody
Wykonanie
1. Gotujemy pokrojonego w kostkę batata na parze, po przym przeciskamy go przez praskę.
2. Zagotowujemy w wodę garnku.
3. Zagniatamy ciasto z puree z batatów, twarogu, jajka, obu mąk, erytrolu oraz cynamonu i kardamonu.
4. Formujemy z niego wałeczki i dzielimy nożem na kluski.
5. Wrzucamy je następnie do wrzącej wody i gotujemy prze ok. 2 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Do zrobienia leniwych z batatów przymierzałam się dość długo, ale cieszę się, że w końcu
udało mi się je przygotować. Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że przepis wcale nie jest czasochłonny.
Mogę Was zapewnić, że połączenie lekko słodkich batatów z wilgotnym twarogiem
i aromatycznymi przyprawami to świetny pomysł na nietypowy obiad :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro