Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Ilość: 16 ptysiów
Składniki
1 op. ciasta francuskiego light (ok. 275g)
1 jajko
5g wiórków kokosowych
500g mleka (u mnie 0,5% tłuszczu)
1 op. budyniu truskawkowego bez cukru (40g)
100 truskawek
30g erytrolu
20g żelatyny
50 ml wrzątku
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 190°C (grzanie góra-dół).
2. Wycinamy* z ciasta koła o średnicy 9cm** i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Smarujemy blaty rozmąconym jajkiem, posypujemy wiórkami i zapiekamy przez ok. 12 min. Po wystudzeniu kroimy je na pół.
4. W międzyczasie gotujemy 400g mleka z erytrolem. Gdy zacznie wrzeć, przelewamy do niego resztę mleka dokładnie wymieszaną z proszkiem budyniowym i zblendowanymi 50g truskawek. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku.
5. Energicznie mieszamy powstały budyń do zgęstnienia i odstawiamy do przestygnięcia.
6. Gdy zacznie tężeć, przy pomocy rękawa cukierniczego wypełniamy kremem spody ptysiów, kładziemy plastry truskawek i przykrywamy drugą częścią ciasta.
7. Chłodzimy całość przed podaniem przez ok. 1h.
*Można użyć szklanki lub foremki do wykrawania pierogów.
**Po wycięciu 12 kół z arkusza ciasta, łączymy ze sobą pozostałe ścinki tak, aby wyciąć z nich kolejne koła i zużyć całe ciasto.
Wielkanoc tuż tuż, więc jeśli nie macie już czasu na przygotowanie wymyślnych słodkości,
Waszej uwadze polecam prosty, smaczny i świetnie prezentujący się pomysł!
Lekkie ptysie z ciasta francuskiego przygotujecie sprawnie i przy użyciu niewielkiej ilości składników,
a gwarantuję Wam, że efekt końcowy zwali Was z nóg :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro