Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 12 minut

Czas gotowania: 10 minut

Czas chłodzenia: 1 godzina

Ilość: 16 ptysiów

 

 

Składniki

 

1 op. ciasta francuskiego light (ok. 275g)

1 jajko

5g wiórków kokosowych

500g mleka (u mnie 0,5% tłuszczu)

1 op. budyniu truskawkowego bez cukru (40g)

100 truskawek

30g erytrolu

20g żelatyny

50 ml wrzątku

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 190°C (grzanie góra-dół).

2. Wycinamy* z ciasta koła o średnicy 9cm** i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Smarujemy blaty rozmąconym jajkiem, posypujemy wiórkami i zapiekamy przez ok. 12 min. Po wystudzeniu kroimy je na pół.

4. W międzyczasie gotujemy 400g mleka z erytrolem. Gdy zacznie wrzeć, przelewamy do niego resztę mleka dokładnie wymieszaną z proszkiem budyniowym i zblendowanymi 50g truskawek. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku.

5. Energicznie mieszamy powstały budyń do zgęstnienia i odstawiamy do przestygnięcia.

6. Gdy zacznie tężeć, przy pomocy rękawa cukierniczego wypełniamy kremem spody ptysiów, kładziemy plastry truskawek i przykrywamy drugą częścią ciasta.

7. Chłodzimy całość przed podaniem przez ok. 1h.

 

*Można użyć szklanki lub foremki do wykrawania pierogów.

**Po wycięciu 12 kół z arkusza ciasta, łączymy ze sobą pozostałe ścinki tak, aby wyciąć z nich kolejne koła i zużyć całe ciasto.

Wielkanoc tuż tuż, więc jeśli nie macie już czasu na przygotowanie wymyślnych słodkości,
Waszej uwadze polecam prosty, smaczny i świetnie prezentujący się pomysł!

Lekkie ptysie z ciasta francuskiego przygotujecie sprawnie i przy użyciu niewielkiej ilości składników,
a gwarantuję Wam, że efekt końcowy zwali Was z nóg :)

14/04/2022

Lekkie ptysie z ciasta francuskiego

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro